Steun ons en help Nederland vooruit

Congres 67: De opschudding

Congres 67: De opschudding

De interne vernieuwingsbeweging ‘Opschudding’ presenteert zich – onder aanvoering van Ageeth Telleman en Lousewies van der Laan – voor het eerst aan de leden van D66 tijdens het 67ste congres in de Stadsschouwburg. RTL Nieuws is erbij en wijdt in haar journaal maar liefst vier minuten aan de opschudding bij D66.

De ‘opschudders’ willen een duidelijker signatuur en dienen daartoe 27 moties in, waaronder de invoering van de ondertitel ‘sociaal-liberaal’. Een ander  voorstel is om de partijkleur te veranderen van groen naar geel, omdat dat de kleur van de Europese zusterpartijen is. Om dit punt op ludieke wijze kracht bij te zetten, deelt een van de leden gele rozen uit aan de congresgangers, gekleed in een geel kuikenpak. Uiteindelijk worden 25 van de 27 moties door het congres aangenomen, waaronder het nieuwe predicaat ‘sociaal-liberaal’. De moties voor de kleurverandering en een fulltime betaalde partijvoorzitter worden weggestemd.

Disclaimer
De stukken uit ons archief zijn in grote meerderheid afkomstig uit de privé archieven van leden. Om deze reden zijn de stukken helaas niet compleet, en zult u daarnaast ook aantekeningen van de desbetreffende leden op de stukken aantreffen.

Voor het congres

  1. Democraat nr. 5
  2. Democraat nr. 6

De congresstukken

  1. Congresboek A
  2. Congresboek B
  3. Wijziging op AM 68.4011, AM4015, AM 68.4020 en AM 68.4021
  4. “Het democratisch perspectief”
  5. Speech van fractievoorzitter Thom de Graaf
  6. Toespraak van Tom Kok

Na het congres

  1. Verslag D66-congres 67, 21 november 1998
  2. Democraat nr. 8

Laatst gewijzigd op 24 oktober 2016